Bijzonder transport over de weg

Bijzonder transport over de weg is soms wel eens nodig. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing van een vakantie park dan zie je veel zwaar transport voorbij komen. Alle huisjes moeten dan van het ene park naar het andere. Vaak is dit een hele grote organisatie om dit allemaal te regelen. Voordat zoiets gebeurd moet je ook overleggen met de gemeentes waar je door heen rijd. Soms krijg je dan ook politie begeleiding zodat er niets gebeurd en zodat het andere verkeer gewoon door kan gaan.

Speciaal transport

Als je aan speciaal transport denkt dan is dit niet één iets, het is een breed begrip. Het kan het vervoeren zijn van grote boten, schepen of kranen en nog veel meer. Als je zo’n soort transport nodig hebt kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zij nemen dan het hele logistieke proces uit handen. Dit logistieke proces bestaat uit de volgende punten:

  • Het Transport
  • Het regelen van de juiste vergunningen, begeleiding en documentatie
  • De Op- en overslag
  • Het Regelen van laad- en losmateriaal
  • Voor- of na transport via een andere modaliteit zoals bijvoorbeeld schip of trein.

Exceptioneel transport

Wat is Exceptioneel transport? Het is het vervoeren van goederen dat gezien de afmetingen niet de regelgeving van wegvervoer kan naleven. Als zulke transporten moeten gebeuren zal er eerst een vergunning aangevraagd moeten worden  of een ontheffing bij de overheid. Een paar voorbeelden van zulke vervoeringen zijn machines en machine onderdelen, betonnen balken, windturbines en noem zo maar op.

AVET

Waar staat ‘AVET’ voor? AVET staat voor algemene voorwaarden exceptioneel transport. Bij exceptioneel transport zijn er andere voorwaarden dan bij een gewoon transport. Het bijzondere bij de AVET-regeling is dat de afzender en de vervoeder verplicht zijn om samen te overleggen hoe ze het gaan aanpakken en wie welke taken gaat regelen.  Er moet dan ook gedacht worden aan de extra werkzaamheden. Aan dit soort transport zijn namelijk verschillende dingen verbonden denk aan het laden, het stuwen, het lossen en je moet er soms voor zorgen dat verkeersbordentijdelijk verplaatst worden. Deze moeten daarna natuurlijk wel weer worden terug geplaatst.

Begeleiding bij speciaal transport

Soms is er wel eens transport dat te breed, groot of te lang is. Bij zulk transport zal er transportbegeleiding moeten worden ingeschakeld. Dit houd in dat er meerdere voertuigen met het transport meerijden. Deze voertuigen zorgen er dan voor dat alles goed gaan en zij proberen fouten en ongelukken te voorkomen. In Nederland zien we dat we voorlopen op andere landen in de EU op het transportbegeleiding gebied. Je kunt transportbegeleider worden je moet dan wel een speciaal examen doen. Na het doen van dit speciale examen en na het slagen hiervan mag je het verkeer stopzetten. Ook mag je wegen en snelwegen tijdelijk blokkeren en ook mag je de verkeersregels overtreden. Het is belangrijk dat je al deze dingen doet in het belang van de verkeersveiligheid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze dingen onnodig doet.

Bron: MAAT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.